NOTA DAN LATIHAN SAINS TAHUN 6 UNIT 8: PENGAWETAN MAKANAN
1. Punca Kerosakan Makanan
- Akibat kehadiran mikroorganisma seperti bakteria dan kulat(fungi)
2.Pertumbuhan Mikroorganisma memerlukan:
- udara, Keasidan yang sesuai, Air, Suhu yang sesuai.
3. Ciri - Ciri Makanan Yang Rosak
- Rasa tidak sedap
- Bau yang tidak menyenangkan
- Berkulat
- Perubahan warna
- Perubahan tekstur
4. Maksud Pengawetan Makanan
- kaedah pemprosesan makanan supaya makanan tidak rosak dan dapat disimpan lebih lama
5. Kaedah Pengawetan Makanan
- Pendidihan (Boiling)
- Penjerukan (Pickling)
- Pengeringan (Drying)
- Pembungkusan Vakum (Vacuum Packing)
- Pendinginan dan Penyejukbekuan (cooling and freezing)
- Pemasinan (Salting)
- Pelilinan (Waxing)
- Pengetinan dan Pembotolan (canning and bottling)
- Penyalaian (smoking)
- Pempasteuran (pasteurisation) melibatkan dua proses utama- Pemanasan- Penyejukan
6. Kepentingan Pengawetan Makanan
- Senang disimpan dan mudah diangkut
- Mencegah Pembaziran
- Mengingkatkan ekonomi negara dengan mengeksport ke negara lain
- Makanan bermusim boleh didapati sepanjang tahun
- Makanan tahan lebih lama
- Mengatasi masalah bekalan makanan
- Boleh menikmati makanan negara lain
l
ReplyDelete